Related Posts with Thumbnails

petak, 12.02.2010.

Tko je bila Isabella Blow?


... ekstavagantna ikona stila....



Image Hosted by ImageShack.us

Samo nekoliko dana nakon smrti svoje majke i u jeku priprema za novu reviju na tjednu mode u Parizu, slavni britanski kreator Alexander McQueen (40) počinio je samoubojstvo. Šokantna vijest o njegovoj smrti munjevito je obišla svijet i to je još jedan u nizu tragičnih dogadjaja unutar svijeta mode. Novinski izvjestitelji govoreći o McQueenu izmedju ostalog spominju i njegovu blisku prijateljicu Isabellu Blow koja je prije tri godine završila svoj život popivši smrtnu količinu otrova. McQueen je tvrdio da je njihovo prijateljstvo bilo daleko više od mode. Tko je bila Isabella Blow?

Image Hosted by ImageShack.us

'U potrazi za talentima njuškam kao svinja koja traži tartufe' – jednom je rekla Isabella. Voljela je modu više od života, a na kraju joj niti moda više nije mogla pomoći. Poznavala je sve važne ljude iz svijeta mode, a za vrijeme svog boravka u Americi radila je kao asistentica glavnoj urednici američkog izdanja Vogua, Anni Wintour (upoznao ih je zajednički prijatelj, pjevač Bryan Ferry). Anna ju je zavoljela i postale su prijateljice. Osim toga, dolazak na posao morao je Anni biti zanimljiv. Isabella je bila uvijek drukčija. Jednom bi se obukla kao maharadža, drugi dan kao panker, a treći put kao korporativna sekretarica. Malo bolje nego u filmskoj limunadi. Naravno da je takvom modnom ekspertu kao Anni Wintour to bilo interesantno. Kasnije se Isabella vratila u Englesku i bila modna urednica u nekoliko časopisa. Imala je nevjerojatno oko za nove talente. Jednom je vidjela šešire koje dizajnira Philip Treacy i nova zvijezda bila je rodjena. Zamolila ga je da joj dizajnira šešir za njenu svadbu. 'Ustvari, neka bude više kao kaciga.'- zatražila je

Image Hosted by ImageShack.us

'Zašto ne dodješ živjeti u moju kuću, pa tamo pravi šešire?' - pitala ga je nakon svadbe. I Philip Treacy je prihvatio. Uselio se i vrlo brzo niti jedan dogadjaj slavnih više nije prolazio bez kreacija njegovih šešira. Isabella je bila poznata po svojim ekstravagantnim šeširima i crvenom ružu za usne. Šešir za nju nije bio pokrivalo za glavu, već dio nje same. Kad bi se osjećala loše otišla je Philipu i stavivši novi šešir osjećala bi se opet fantastično. Tvrdila je da je ružna i da joj treba šešir, a isto tako da ju spašava od ljubljenja s nepoznatim osobama.

Image Hosted by ImageShack.us
Isabella Blow i Philip Treacy

Nekoliko godina kasnije Isabella Blow otišla je vidjeti diplomske kolekcije studenata St. Martin's fashion collega. Vidjela je tamo radove mladog studenta Alexander McQueena i jednostavno je kupila cijelu kolekciju za 5.000 funti (na rate. Rata je bila 100 funti tjedno). Philip Treacy je u medjuvremenu postao toliko zatrpan narudžbama da je potražio novo, veće sjedište za rad.

Image Hosted by ImageShack.us
Lady Gaga na dodjeli Grammy nagrada 2010 - šešir Philip Treacy

Kako je Philip Treacy otišao, tako se McQueen uselio. Isabella se u potpunosti posvetila McQueenu i njegovoj karijeri, kao i on Isabelli. Podržavala ga je, upoznavala sa svojim utjecajnim prijateljima, fotografima, modnim urednicima i manekenkama (kad je Galliano bio bez novca, manekenke, na čelu s Kate Moss, su uskakale i radile mu revije besplatno i ne treba ih zanemarivati). 'Kad bi mi Isabella kazala da trebam nešto vidjeti, ja bi to i pogledala', - rekla je jednom Anna Wintour. McQueenov talent je bio očit i trebao je netko tko će ga pogurati. Usput, Kate Moss je McQueenu bila kuma kad se ženio (udavao) za svog dečka, a on joj je pružao javnu podršku kad je imala problema s drogom.

Image Hosted by ImageShack.us

Kako to obično biva, veliki talenti napreduju u svom poslu, a biti umjetnikova muza je prilično nesigurno zanimanje. McQueen je preuzeo vrhunski plaćeni posao kao šef u Givenchyu, ali svoju muzu nije poveo sa sobom. Isto se dogodilo i njenoj prijateljici Lady Amandy Hatcher kad je Galliano dobio posao kao glavni šef u Dioru (taj je posao Gallianu namjestila Anna Wintour). Amanda je bila Gallianova muza, ali o njoj neki drugi put (danas radi u Chanelu kao najbliža Lagerfeldova suradnica i muza). Nakon toga McQueen je većinski dio svoje firme prodao Gucci Grupi. Ondašnjeg glavnog šefa Guccia, Tom Forda, upravo je Isabella Bowl nagovorila da kupe McQueena koji je tim preuzimanjem postao milijunaš. Financijski, ništa od svega toga Isabella na kraju nije imala. McQueen ju nije poveo u Gucci i zbog toga je bila duboko potresena. 'Svi su se prodali, svi su potpisali bogate ugovore, a meni je pripala koja besplatna haljina', - tužno je zaključila. Alexander McQueen se nikad nije javno izjasnio oko toga zašto nije Isabellu poveo sa sobom kad mu je krenulo. 'Naša veza je više od mode, naša veza je pravo prijateljstvo', - govorio je McQueen. 'Sve se vrti oko novca', - žalosno je govorila Isabella, koja za novac nikad nije marila, ali sad se prepala da će ostati sama i bez novca. Njezini su štićenici uspjeli u životu.

Image Hosted by ImageShack.us

Nije mogla imati djece i to ju je jako pogadjalo. Stalno je pokušavala, ali nije išlo. Oboljela je od raka, a i zbog drugih privatnih problema padala je u ozbiljna depresivna stanja. 'Kako ste?' – 'samoubilački', - odgovorila bi na pitanje. Svoje prvo samoubojstvo pokušala je skočivši s jednog londonskog mosta (Most samoubojica, kako ga zovu u žargonu). Nije joj uspjelo ubiti se, ali joj je uspjelo polomiti sve kosti u tijelu. Oporavila se. Sve je pokušavala ne bi li izlječila depresiju. Sve moguće vrste terapija, čak i elektrošokove. S prijateljicom, modnom novinarkom Karlom Otto, otišla je na odmor u Gou, ali i na odmoru se pokušala ubiti sedativima. Plan je bio da ju onesviještenu poklopi more. Spasili su je u zadnji tren.

Image Hosted by ImageShack.us

Konačno, na kraju je na jednoj zabavi popila dovoljnu količinu herbicida. 'Bojim se da nisam uzela dovoljno', - rekla je svojoj sestri. Ali, ipak je uzela dovoljno da si oduzme život u svojoj 48. godini života. Na sprovodu se okupio cijeli modni svijet, u ozbiljnim odijelima, bez ekstravagancije. Kao i za vjenčanje, Isabellin crni pernati šešir bio je dizajn Philipa Treacya, samo ovoga je puta bio na lijesu, umjesto cvijeća. Anna Wintour držala je govor svojoj prijateljici i bivšoj asistentici.

Image Hosted by ImageShack.us
McQueen i njena prijateljica na sprovodu Isabelli Bowl

Danas je Philip Treacy jedan od najcjenjenijih kreatora šešira u svijetu i takodjer radi izložbe Isabellinih šešira. Alexander McQueen je za Isabellu rekao kako je otišla u vječna lovišta svojoj baki (koja je tvrdila da je jedno vrijeme bila kanibal na Papui Novoj Gvineji...baki su na jednoj roštiljadi objasnili da je upravo pojela ljudsko meso, na što je ova rekla da je fino i zatražila još). 'Ma nije ona bila baš takav kanibal', govorila je Isabella.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us
Alexander McQueen i Isabella Blow

Na pitanje zašto toliko voli Isabellu, Alexander McQueen je odgovorio: - 'Ona je ista kao i ja. Nije ju briga što će ljudi reći'. Jučer je veliki dizajner prešao na drugu stranu i pridružio se svojoj prijateljici, muzi i mentorici.






Vezani postovi:
- Anna Piaggi, modna ikona. (slavlje boja)
- Pogodak ili promašaj? (jesen '09)
- Alexander McQueen / jesen '09 – reklamna kampanja.
- Alexander McQueen - proljeće / ljeto 2010. - detalji.
- Alexander McQueen S/S 2010 : Raquel Zimmermann by Nick Knight
- Alexander McQueen Mens – winter 2010. 11 / Milan fashion week




Komentari (0) - Isprintaj - #