Related Posts with Thumbnails

ponedjeljak, 05.04.2010.

Dr. Martens – 50. rodjendan!


kud prije?...Sve najbolje!!...



Image Hosted by ImageShack.us

Dr. Martens čizme, simbol bunta, individualnosti i slobode, uz Conversove su All Star tenisice duboko ukorijenjene u modernu kulturu novih generacija. Marte su uvijek svi vezivali uz odrednjene glazbene pravce kao i uz pojedine subkulture kojima su otpor i buntovništvo jedna od bitnih karakteristika. I gotovo pomalo nestvarno zvuči kako su te Air Wair čizme s djonom ispunjenim zračnim jastucima upravo napunile 50 godina od svog nastanka.






Čizme je dizajnirao Klaus Maertens koji je izumio djon sa zračnim jastucima u želji da napravi dobru i udobnu radnu čizmu namijenjenu tvorničkim radnicima, poštarima, policajcima i sličnim zanimanjima. Najpopularniji i još i danas najtraženiji je klasični model pod nazivom '1460', a ime je dobio po prvom danu proizvodnje tih Dr. Martens čizama – 01.04.1960. Britanska obiteljska tvornica R. Griggs & Co. koja je čizme proizvodila dodala je žuti konac i tako je nastala napoznatija čizma modernog doba.

Image Hosted by ImageShack.us
model - '1460'

Marte su prvo počeli nositi skinheadsi sa željom da se dodatno razlikuju od svojih starih neprijatelja, pripadnika hippie pokreta. Trend skinsa kasnije su nastavili pripadnici punk pokreta koji su u svoj novi buntovni svijet od starih stvari ponijeli jedino Dr. Martens čizme.

Image Hosted by ImageShack.us


Vremenom su, kao i starke, Dr. Martens čizme postale opće prihvaćene, pa su se počele proizvoditi u svom mogućim dizajnima, uzorcima i bojama.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

Slaveći prvih 50 godina, Dr. Martens je zamolio 10 bandova da po vlastitom izboru naprave svoje obrade starijih pjesama grupa koje su imageom bile vezane uz taj brand. 10 različitih režisera napravit će video tih pjesama. Prve tri obrade su izašle, a ostale će tokom ove godine biti predstavljene na Dr. Martens web stranici.



via: drmartens.com


vezani post: 'Brendiranje'



Komentari (2) - Isprintaj - #