Related Posts with Thumbnails

utorak, 22.06.2010.

Tomislav Mostečak – diplomska kolekcija


Image Hosted by ImageShack.us

Tomislav Mostečak, mladi akademski slikar i dizajner, paralelno je u Zagrebu završio Akademiju likovnih umjetnosti i dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, a nakon toga je – u oštroj globalnoj konkurenciji – upisao postdiplomski studij dizajna muške mode na vrlo prestižnoj londonskoj 'Royal College of Art', gdje je ovih dana po završetku studija prezentirao svoju diplomsku kolekciju.

Tomislav Mostečak opisuje svoj stil u jednu ruku kao eksperimentalan, a ujedno i romantičan. Modne vizije i verzije nekih općeprepoznatljivih komada odjeće, kao trench coat primjerice, takodjer su predmet njegova interesa. Dizajn muške mode je zbog njene restirktivnosti u odnosu na korisnike izabrao upravo kao umjetnički izazov.

Filmovi poput 'Suddenly Last Summer', modernistički obredi, religija, James Dean i Catherine Deneuve kao Ives Saint Laureanova muza bili su inspiracija ove diplomske kolekcije

Na reviji se mogla vidjeti rukom oslikana kožna jakna, tamno zeleni ogratači od gume, a izvanredan dizajn raznih hlača valjalo bi vidjeti i na ženama. Na njima bi savršeno stajale. Posebno je dojmljiv bio futuristički i vrlo otmjeni crni trench coat i samo iz njega bi se mogla razviti jedna cijela (komercijalna) kolekcija.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us
foto: catwalking.com; dazeddigital.com, metro.co.uk


Mladom su umjetniku sad otvorena mnoga dizajnerska vrata, ali neće biti lako, to i sam zna. Mnogi njegovi kolege diplomiraju modni dizajn, a samo ih manji broj nalazi posao u poznatim modnim studijima. Ostali su osudjeni na nesigurnost stvaranja vlastitih brandova i iscrpljujuće borbe za prva financijska pokroviteljstva. Trebat će snage, a koji puta i sreće. Reviju je zajedno sa svojom glavnom stilisticom pratio Hussein Chalayan, a možda je negdje u publici bila i nova Isabella Blow, tko bi znao? Burberry (čiji je sadašnji kreativni direktor završio isti studij) Aquascutum, Prada, Raf Simons, Thom Browne, ili strogi francuski kreativci vrhunske preciznosti biti će možda prvi lovci na nove talente. Tko god bio, Tomislav Mostečak sa svojim znanjem i kreativnom imaginacijom bit će sjajan izbor.




Komentari (1) - Isprintaj - #