Related Posts with Thumbnails

četvrtak, 28.10.2010.

Hells Angelsi tuže Alexander McQueena

tužba zbog kopiranja mrtvačke glave



Image Hosted by ImageShack.us
Alexander McQueen haljina i prsten za četri prsta i logo Hells Angelsa


Intelektualno vlasništvo treba štititi, naravno. Upravo to vrijedno rade pripadnici nekada zloglasne američke motorističke skupine Hells Angels, koji štite svoje ime, ali i mrtvačku glavu kao svoj zaštitni znak. Alexander McQueen je kreator čiji se radovi vrlo često oslanjaju upravo na motiv mrtvačke glave. Sasvim dovoljno da je na kalifornijskom sudu A. McQueen upravo zaradio sudsku tužbu od Hells Angelsa zbog povrede njihova intelektualnog vlasništva i korištenja simbola mrtvačke glave na svojim proizvodima.


Image Hosted by ImageShack.us
clutch torbica i prstenje - Alexander McQueen


Držite se bolje motora, netko bi mogao poručiti Hells Anglesima. Medjutim, ima medju njima očito i dobrih pravnika i lukavih biznismena. Naime, još 1982 godine Hells Angelsi su u Americi zaštitili svoje ime, kao i znak mrtvačke glave od kopiranja na nakitu, satovima, prstenju, naušnicama i bilo kakvim drugim predmetima bez njihove dozvole. Pa su tako, osim pokojnog McQueena, tužbu sada primili i oni koji prodaju inkriminirane proizvode - veliki online dućan Zappos te njujorški Saks Fifth Avenue. Iako McQueenov prsten za četri prsta doista liči na krila s mrtvačkom glavom Hells Angelsa, jasno je da su mrtvačke glave vrlo popularan motiv na brojnim predmetima svakodnevne upotrebe. Torbe, majice, nakit, prstenje – svugdje se može pronaći taj motiv. Samo, može li se to u Americi raditi bez dozvole Hells Angelsa koji su registrirali intelektualna prava na pakao? Vidjet ćemo uskoro.


Image Hosted by ImageShack.us
Alexander McQueen prsten


Da je živ, možda bi i Salvador Dali bio pozvan kao svjedok na sud? On bi u tom predmetu mogao štošta primjetiti. Tko mu je kriv što mu nije palo na pamet zaštititi mrtvačku glavu kao svoju ideju. Ili možda sat, kao njegov česti motiv? Salvador Dali je 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća dizajnirao prekrasan unikatni nakit od kojih su neki primjerci takodjer imali mrtvačku glavu kao motiv, kao ovaj broš 'Grapes of Immortality' (groždje besmrtnosti) na donjoj slici. Ili je Salvador Dali samo imao sreće da se u to vrijeme tek osnovani Hells Angelsi nisu odmah sjetili registrirati mrtvačku glavu, krila i pakao kao svoje intelektualno vlasništvo.


Image Hosted by ImageShack.us
Salvador Dali fine jewelry – broš 'Grapes of Immortality'

via: latimes.com, foto: nymag.com, frankcourtney.com




Komentari (2) - Isprintaj - #